Temporomandibulaire therapie

Deze specialisatie richt zich op gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht, de kauwspieren en andere spieren van het hoofd- en halsgebied. Temporomandibulaire dysfunctie is een vorm van kaakpijn waarbij het kauwstelsel niet goed functioneert. Het bewegen van de kaak wordt dan moeilijk en pijnlijk, en spieren kunnen verkrampen waardoor de kaakpijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Daardoor kun je last krijgen van onder meer hoofdpijn, nekpijn en tandpijn.

Door middel van een eerste analyse gaan we op zoek naar de oorzaak van je pijn. Je kan temporomandibulaire dysfunctie of TMD opdelen in drie verschillende groepen:

  1. Kaakpijn met de oorzaak in het gewricht: door een blokkade in de kraakbeenschijf krijg je je mond niet meer goed open of dicht.
  2. Kaakpijn met de oorzaak in de spieren: dit komt vaak voor bij mensen die regelmatig de tanden op elkaar klemmen of knarsentanden. Dit type kaakpijn gaat vaak gepaard met andere klachten, zoals nekpijn, hoofdpijn en duizeligheid.
  3. Kaakpijn met de oorzaak in het gewricht en de spieren

Bij Kine K geven we een goede uitleg en de juiste begeleiding om je pijn te verminderen of op te heffen, je kauwstelsel beter te doen functioneren en je kaakgewrichtsgeluiden te doen afnemen.

De behandeling bestaat uit mobilisatietechnieken, ontspanningstechnieken en stretchingstechnieken van de kaak.

Om je kaakpijn zo volledig mogelijk te behandelen, behandelen we ook andere delen van je lichaam (o.a. de nek) aangezien deze een rol kunnen spelen in TMD.